BIOLINIE
Adzuki
BIOLINIE mungo
BIOLINIE fazole červená ledvina
BIOLINIE fazole bílá ledvina střední
BIOLINIE červená čočka loupaná
BIOLINIE červená čočka neloupaná
BIOLINIE zelená čočka
BIOLINIE cizrna
BIOLINIE sója
BIOLINIE hrách žlutý loupaný celý |
|
|
|
|
|
BIOLINIE Adzuki
malé fazolky Adzuki mají vínovou až hnědou barvu a v
Japonsku jsou nazývány "královnou fazolí". Mají jemnou
slupku a chutnají příjemně sladce. Vařené a mírně
okořeněné jsou lahodnou přílohou k obilným pokrmům.
Vhodné jsou též do polévek, kaší, nákypů a salátů.
Vždy chutnají nejlépe, když přidané koření nepřekryje
jejich vlastní chuť a vůni. Zjemněné rozinkami jsou
vhodné dokonce jako výtečný dezert. Fazole Adzuki jsou
lehce stravitelné a jsou pravou delikatesou. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE mungo
Mungo jsou malé olivově zelené fazolky, někdy jsou
označovány jako "zelené sójové boby". Jsou vhodné jako
příloha k obilným pokrmům, do polévek a nákypů. Podušené
je lze vhodně dochutit kari kořením. Patří též k
nejvhodnějším plodinám k nakličování. (Po 12-ti hod.
namáčení ve vodě semena umístěte na ploché sítko a
přikryjte vlhkou gázou. 2x denně propláchněte.
Takto nakličujte 3-6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když
klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.).
Naklíčená semena jsou mimořádně bohatá na proteiny,
železo a vitamíny skupiny B. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE fazole
červená ledvina
Název tohoto druhu fazolí je odvozen od svého tvaru
připomínajícího ledvinu. Po uvaření mají lehce nasládlou
chuť a mírně moučnatou, ale přesto pevnou konzistenci.
Někdy bývají též označovány jako "chilli fazole".
Připravuje se z nich pokrm "chilli con carne" (chilli s
masem). Toto původně mexické jídlo je dnes známé téměř
po celém světě. Tento druh fazolí se též výtečně hodí
jako příloha rýžových a kukuřičných pokrmů. Používá se i
do zeleninových salátů. Pro milovníky pikantních jídel
doporučujeme dochutit chilli kořením, kayenským pepřem
nebo pálivou paprikou. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE fazole
bílá ledvina střední
Fazole bílá ledvina jsou po uvaření příjemně měkké a
mají jemnou chuť. Jsou vhodné jako zavářka do polévek,
lze z nich připravit mnoho zajímavých pokrmů italského
typu a ideální jsou též do míchaných salátů. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE červená čočka loupaná
Po oloupání hnědočervené slupky má tato čočka červené
zabarvení. Během vaření se její barva mění na tmavě
žlutou. Odstranění slupky vede k ke zlepšení
stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Pro dobrou
stravitelnost a pro jemnou chuť je velmi vhodná i pro
děti. Ztrácí však schopnost klíčit. Tento druh čočky má
tendenci se náhle rozvařit, z toho důvodu je ideální
zejména k přípravě kaší, pyré, polévek a pomazánek. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE červená čočka neloupaná
Červenou čočku není nutno před vařením namáčet. Při
vaření má tendenci se velmi rychle uvařit a rozpadnout.
Proto je vhodná především do polévek a pikantních
předkrmů nebo jako příloha. Je těžké se vyvarovat tomu,
aby nevznikla kaše. V indické kuchyni jsou však kaše z
červené čočky velmi oblíbené. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE zelená čočka
Tento druh čočky je oblíbený zejména v evropské kuchyni.
Při vaření si udržuje tvar. Zelená čočka je vhodná jako
příloha k obilným pokrmům, k masu nebo do polévek. Kromě
tradiční přípravy můžeme její chuť zvýraznit několika
kapkami citrónové šťávy nebo ovocného octa. Pikantní
aroma získáme též přidáním malého množství máty peprné. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE cizrna
jemně oříšková chuť, vhodná do kaší, polévek, salátů,
pomazánek nebo jako příloha. Vysoký obsah sacharidů,
bílkovin a vlákniny. Bohatý zdroj vápníku, železa a
vitamínu B15. Patří mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné
pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy
vegetariánů. |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE sója
sója pochází z Číny a patří do čeledi bobovitých. Z
hlediska lidské výživy patří mezi nejstarší a
nejdůležitější světové plodiny. Pěstuje se v několika
odrůdách žluté, zelené, červené a černé. K přípravě
pokrmů je však nejvhodnější sója žlutá. Z naklíčených
semen sóji (sójových bobů) získáme křupavou přísadu do
salátů. Uvařené mají lehce oříškovou chuť. Jsou vhodné
zejména k rýžovým pokrmům a zeleninovým nákypům. Sójové
boby jsou bohaté na cenné bílkoviny, důležité esenciální
mastné kyseliny, minerály (vápník, draslík, železo),
vitamíny A, B1, B3 a lecitin. Jsou důležitou součástí
stravy vegetariánů (dodávají organismu všechny
esenciální aminokyseliny potřebné k tvorbě vlastních
bílkovin). |
 |
|
|
|
|
BIOLINIE hrách žlutý loupaný celý
hrách je ceněn pro svou vysokou výživovou hodnotu a v
kombinaci s obilninami dosahuje hodnoty bílkovin
srovnatelné s masem. Je tedy nepostradatelnou potravinou
v našem jídelníčku. |
 |