BIOLINIE Adzuki
BIOLINIE mungo
BIOLINIE fazole červená ledvina
BIOLINIE fazole bílá ledvina střední
BIOLINIE červená čočka loupaná
BIOLINIE červená čočka neloupaná
BIOLINIE zelená čočka
BIOLINIE cizrna
BIOLINIE sója
BIOLINIE hrách žlutý loupaný celý
 
   
   
 

BIOLINIE Adzuki
malé fazolky Adzuki mají vínovou až hnědou barvu a v Japonsku jsou nazývány "královnou fazolí". Mají jemnou slupku a chutnají příjemně sladce. Vařené a mírně okořeněné jsou lahodnou přílohou k obilným pokrmům. Vhodné jsou též do polévek, kaší, nákypů a salátů.
Vždy chutnají nejlépe, když přidané koření nepřekryje jejich vlastní chuť a vůni. Zjemněné rozinkami jsou vhodné dokonce jako výtečný dezert. Fazole Adzuki jsou lehce stravitelné a jsou pravou delikatesou.

   
   
 

BIOLINIE mungo
Mungo jsou malé olivově zelené fazolky, někdy jsou označovány jako "zelené sójové boby". Jsou vhodné jako příloha k obilným pokrmům, do polévek a nákypů. Podušené je lze vhodně dochutit kari kořením. Patří též k nejvhodnějším plodinám k nakličování. (Po 12-ti hod. namáčení ve vodě semena umístěte na ploché sítko a přikryjte vlhkou gázou. 2x denně propláchněte.
Takto nakličujte 3-6 dní. Konzumní zralost vrcholí, když klíčky dosáhnou délky asi 2 cm.).
Naklíčená semena jsou mimořádně bohatá na proteiny, železo a vitamíny skupiny B.

   
   
 

BIOLINIE fazole červená ledvina
Název tohoto druhu fazolí je odvozen od svého tvaru připomínajícího ledvinu. Po uvaření mají lehce nasládlou chuť a mírně moučnatou, ale přesto pevnou konzistenci. Někdy bývají též označovány jako "chilli fazole". Připravuje se z nich pokrm "chilli con carne" (chilli s masem). Toto původně mexické jídlo je dnes známé téměř po celém světě. Tento druh fazolí se též výtečně hodí jako příloha rýžových a kukuřičných pokrmů. Používá se i do zeleninových salátů. Pro milovníky pikantních jídel doporučujeme dochutit chilli kořením, kayenským pepřem nebo pálivou paprikou.

   
   
 

BIOLINIE fazole bílá ledvina střední
Fazole bílá ledvina jsou po uvaření příjemně měkké a mají jemnou chuť. Jsou vhodné jako zavářka do polévek, lze z nich připravit mnoho zajímavých pokrmů italského typu a ideální jsou též do míchaných salátů.

   
   
 

BIOLINIE červená čočka loupaná
Po oloupání hnědočervené slupky má tato čočka červené zabarvení. Během vaření se její barva mění na tmavě žlutou. Odstranění slupky vede k ke zlepšení stravitelnosti a ke snížení nadýmání. Pro dobrou stravitelnost a pro jemnou chuť je velmi vhodná i pro děti. Ztrácí však schopnost klíčit. Tento druh čočky má tendenci se náhle rozvařit, z toho důvodu je ideální zejména k přípravě kaší, pyré, polévek a pomazánek.

   
   

 

BIOLINIE červená čočka neloupaná
Červenou čočku není nutno před vařením namáčet. Při vaření má tendenci se velmi rychle uvařit a rozpadnout. Proto je vhodná především do polévek a pikantních předkrmů nebo jako příloha. Je těžké se vyvarovat tomu, aby nevznikla kaše. V indické kuchyni jsou však kaše z červené čočky velmi oblíbené.

   
   
 

BIOLINIE zelená čočka
Tento druh čočky je oblíbený zejména v evropské kuchyni. Při vaření si udržuje tvar. Zelená čočka je vhodná jako příloha k obilným pokrmům, k masu nebo do polévek. Kromě tradiční přípravy můžeme její chuť zvýraznit několika kapkami citrónové šťávy nebo ovocného octa. Pikantní aroma získáme též přidáním malého množství máty peprné.

   
   
 

BIOLINIE cizrna
jemně oříšková chuť, vhodná do kaší, polévek, salátů, pomazánek nebo jako příloha. Vysoký obsah sacharidů, bílkovin a vlákniny. Bohatý zdroj vápníku, železa a vitamínu B15. Patří mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů.

   
   
 

BIOLINIE sója
sója pochází z Číny a patří do čeledi bobovitých. Z hlediska lidské výživy patří mezi nejstarší a nejdůležitější světové plodiny. Pěstuje se v několika odrůdách žluté, zelené, červené a černé. K přípravě pokrmů je však nejvhodnější sója žlutá. Z naklíčených semen sóji (sójových bobů) získáme křupavou přísadu do salátů. Uvařené mají lehce oříškovou chuť. Jsou vhodné zejména k rýžovým pokrmům a zeleninovým nákypům. Sójové boby jsou bohaté na cenné bílkoviny, důležité esenciální mastné kyseliny, minerály (vápník, draslík, železo), vitamíny A, B1, B3 a lecitin. Jsou důležitou součástí stravy vegetariánů (dodávají organismu všechny esenciální aminokyseliny potřebné k tvorbě vlastních bílkovin).

   
   
 

BIOLINIE hrách žlutý loupaný celý
hrách je ceněn pro svou vysokou výživovou hodnotu a v kombinaci s obilninami dosahuje hodnoty bílkovin srovnatelné s masem. Je tedy nepostradatelnou potravinou v našem jídelníčku.