|
||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
BIOLINIE
Kysané zelí |
||||||||||||||||||||||
Konzervovaná zelenina je vedle syrové zeleniny a ovoce nejbohatším zdrojem všech vitamínů, které jsou pro lidský organismus účinější než vitamíny vyrobeny uměle. Obsah popelovin hlavně vápníku, železa, draslíku, sodíku, fosforu a síry, je několikanásobně vyšší než u ovoce. Kořennost, přiměřená ostrost a osobitá chuť podporují trávení a zažívání především mastných pokrmů. Posiluje krev a imunitu, protože přináší organismu množství enzymů, které regenerují buňky. Způsoby konzervování zeleniny Mléčné kvašení: Při mléčném kvašení vytvoří mléčné bakterie z cukru, který je v zelenině obsažen, kyselinu mléčnou, která má částečnou konzervační schopnost. Mléčné bakterie kvasí při teplotách nad 20 °C. Jejich činnost může být podpořena přidáním malého množství syrovátky či mléka na začátku kvašení. Mléčná kvašená zelenina je velice výživná pro lidský organismus. |
||||||||||||||||||||||
BIOLINIE
Kysané zelí ![]() |
||||||||||||||||||||||
BIOLINIE
Hrášek sterilovaný
Hrášek náleží k nejhodnotnějším potravinám. Má vysoký obsah bílkovin jako jiné luštěniny, ale také značné množství vitamínu jako zelenina (hlavně železo, zinek či kyselinu listovou). Je nejbohatším zdrojem vitamínu B1 a také velkým zdrojem rozpustné vlákniny. Při jeho konzumaci se snižuje hladina cholesterolu v krvi. Vynikající je do nejrůznějších rizot či ve studené kuchyni. ![]() |
||||||||||||||||||||||