BIOLINIE Kysané zelí
BIOLINIE Červená řepa
BIOLINIE Paprika sterilovaná
BIOLINIE Okurky sterilované
BIOLINIE Hrášek sterilovaný
BIOLINIE Kukuřice sterilovaná

 

Konzervovaná zelenina je vedle syrové zeleniny a ovoce nejbohatším zdrojem všech vitamínů, které jsou pro lidský organismus účinější než vitamíny vyrobeny uměle. Obsah popelovin hlavně vápníku, železa, draslíku, sodíku, fosforu a síry, je několikanásobně vyšší než u ovoce. Kořennost, přiměřená ostrost a osobitá chuť podporují trávení a zažívání především mastných pokrmů. Posiluje krev a imunitu, protože přináší organismu množství enzymů, které regenerují buňky.

Způsoby konzervování zeleniny
Zaměříme se na dva typy konzervace – sterilování a mléčné kvašení
.
Sterilování: Při sterilování dojde ke konzervování působením tepla. Zahřátím zeleniny na určitou teplotu dojde k zastavení činnosti nežádoucích mikroorganismů, hlavně kvasinek a bakterií. Po zahřátí nesmí do obsahu vniknout žádný vzduch nebo voda, protože by byl okamžitě infikován. Proto se sterilovaná zelenina ukládá do vzduchotěsných obalů.

Mléčné kvašení: Při mléčném kvašení vytvoří mléčné bakterie z cukru, který je v zelenině obsažen, kyselinu mléčnou, která má částečnou konzervační schopnost. Mléčné bakterie kvasí při teplotách nad 20 °C. Jejich činnost může být podpořena přidáním malého množství syrovátky či mléka na začátku kvašení. Mléčná kvašená zelenina je velice výživná pro lidský organismus.

 
       

BIOLINIE Kysané zelí
Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledkem činností bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také velice zdravá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B 12 je dobrý pro nervovou soustavu.
Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.

BIOLINIE Paprika sterilovaná
Červená paprika je obrovským zdrojem antioxidantů, vitamínu C, vitamínu E a karotenů. Lidé, kteří papriku konzumují, mají nižší procento výskytu srdečního infarktu, zákalu a mrtvice..

 
BIOLINIE Hrášek sterilovaný
Hrášek náleží k nejhodnotnějším potravinám. Má vysoký obsah bílkovin jako jiné luštěniny, ale také značné množství vitamínu jako zelenina (hlavně železo, zinek či kyselinu listovou). Je nejbohatším zdrojem vitamínu B1 a také velkým zdrojem rozpustné vlákniny. Při jeho konzumaci se snižuje hladina cholesterolu v krvi. Vynikající je do nejrůznějších rizot či ve studené kuchyni.
BIOLINIE Kukuřice sterilovaná
Kukuřice je vhodná ke stabilizaci hladiny cukru v krvi, protože obsahuje škrob, který odolává rychlému trávení. Je rovněž zdrojem karotenů a velkého množství draslíku, železa a kyseliny listové. Díky obsaženému škrobu je příjemně sladká, což ocení nejenom malé děti.
 
   
BIOLINIE Okurky sterilované
Okurky pochází z jižní Asie, odkud je mořeplavci vyvezli do celého světa. Obsahují málo kalorií, hodně vody (voda tvoří až 95 % váhy) a množství minerálních látek a stopových prvků. Obsahují enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, zabíjí bakterie a čistí střeva. Mají vysoký obsah vitamínu E, který chrání před volnými radikály. Jsou ideální k masitým pokrmům, rizotům či k zapékaným jídlům.
BIOLINIE Červená řepa
Červená řepa je značným zdrojem kyseliny listové a také železa. Je velmi nízkokalorická, i když poměrně sladká. Vedle vlákniny a cukru obsahuje důležité minerální látky ( draslík, železo, hořčík a jód ). Rostlinná barviva obsažená v buňkách dužiny mají významné účinky při snižování krevního tlaku.